Geschreven door Willem op aug 30th, 2013 in Geen categorie | Geen reacties
713

Het vliegend hert is een van de grootste kever soorten die in Europa voorkomt. Het vliegend hert heeft zijn naam te danken aan de enorme kaken van de mannetjes die op het gewei van een hert lijken. De mannetjes kunnen een lengte van 9 cm bereiken. De kaken van de mannetjes zien er gevaarlijk uit maar deze kunnen ze niet strak samentrekken in tegenstelling tot de kaken van een vrouwtje die veel kleiner zijn en een stuk scherper.   Vrouwtjes knagen met de krachtige kaken gaten in de schors van bomen om vervolgens de sapstromen op te likken, de mannetjes zijn volledig afhankelijk van de vrouwtjes als het hierop aankomt. Het vliegend hert is een bewoner van bosrijke gebieden, waar de larven hun voedsel vinden. De larven eten vermolmd vochtig hout, dat tenminste half begraven is en door bepaalde schimmels moet zijn afgebroken. Het vliegend hert is een kwetsbare soort door deze hoge eisen aan het voedsel en de lange ontwikkelingscyclus van vier tot acht jaar. Het voortbestaan van de kever is in veel streken afhankelijk van bescherming. In Nederland is hij alleen nog in redelijke aantallen aanwezig in vier kerngebieden te weten de Veluwe, de Achterhoek, de kop van Noord-Limburg en in Zuid- Limburg. De beste periode om een vliegend hert te zien is van juni t/m augustus, op warme avonden is de kans het groots dat je er een kan waarnemen. De getoonde foto is gemaakt vanaf een statief in het laatste licht, hier zaten 2 mannetjes op een tak van en boom die de confrontatie met elkaar wilde aan gaan.

Wees sociaal, deel dit

    Geef een reactie

    Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

    *

    De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

    Highslide for Wordpress Plugin