Geschreven door Willem op sep 27th, 2013 in Geen categorie | 1 reactie
605

Info Staatsbosbeheer. In september is men begonnen met de bomenkap in de Overasseltse en Hatertse Vennen. De reden hierachter is de vennen te behoeden voor uitdrooging en het gebied voor mens, plant en dier aantrekkelijk te houden. Wat staat er te gebeuren? 11% bos wordt omgevormd naar heide (37 ha). Dit gebeurt door bomen te kappen in het gebied vooral rond de vennen, maar ook in stroken die een verbinding leggen tussen enkele grotere vennen. Een viertal dichtgegroeide vennen wordt uitgebaggerd zodat ze opnieuw voldoende water bevatten. Daarnaast worden enkele stukken landbouwgrond omgevormd naar natuur. Dit betekent het verwijderen en afvoeren van de bovenlaag die rijk is aan voedingsstoffen doordat het in het verleden regelmatig bemest is. Enkele prehistorische grafheuvels en de contouren van de rivierduinen worden zichtbaar gemaakt.Waarom zijn deze maatregelen genomen? Het Vennengebied tussen Wijchen en Overasselt is voor velen dierbaar, maar helaas ernstig verdroogd. Het bos verdampt te veel regenwater dat nodig is om de vennen in goede conditie te houden. Door deze ingrijpende maatregelen nu te nemen blijft het gebied ook in de toekomst vitaal en aantrekkelijk voor mens, plant en dier. Het gebied zal er gedurende een langere tijd minder aantrekkelijk uitzien.Wat is het eindresultaat? De resultaten van de maatregelen zijn pas over een aantal jaren zichtbaar. Helaas zijn de bomen die de sfeer geven aan de vennen ook gekapt vandaar nog een laatste foto van dit bijzondere gebied.

Wees sociaal, deel dit

  Eén reactie op Hatetse Vennen

  1. Hoi Willem,
   ah.. echt doodzonde van die prachtig landschap, hoop dat straks deze niet teveel verandert.
   Heb net je nieuw gallery gekeken van je fraai paddestoelen, schitterend.
   ohja….veelvraat die je heb gefotografeerd is overleden.

   grt
   Jeannette

  Geef een reactie

  Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *

  *

  De volgende HTML tags en attributen zijn toegestaan: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

  Highslide for Wordpress Plugin